"חשוב להפוך ילדים לשותפים, ילדים יכולים להוציא משפחה ממשבר כלכלי"
סימי שאואר | חדשות הספרות | פורסם ב 31.10.2022, 11:12
האם כדאי לתת לילדים דמי כיס? איך ילדים יכולים לשפר את המצב הפיננסי של המשפחה? ולמה כדאי לקחת את הילדים לקניות בסופר? בני מבורך-לוי, יועץ משכנתאות ומאמן כלכלי מנכ"ל חברת "המסודרים", שכתב סדרת ספרים שמקנה חינוך פיננסי לילדים ולבני נוער, עונה על כל השאלות
בני מבורך לוי (58), אבא לארבעה ילדים וסבא למספר נכדים, הוא יועץ ומאמן כלכלי ויועץ משכנתאות, שהקים ב-2015 את חברת "המסודרים" לאימון וייעוץ כלכלי למשפחות. את הידע והניסיון שצבר עם השנים הוא רתם לכתיבת סדרת ספרים בשם "משפחה צומחת" העוסקת בחינוך פיננסי לילדים ובני נוער.
בני מבורך
איך הגעת לתחום הייעוץ הכלכלי?
"שירתתי בשב"כ ולפני כשמונה שנים יצאתי לפנסיה והתלבטתי מה לעשות. החלטתי ללמוד כלכלת המשפחה. יש לי תואר שני במנהל עסקים וחשבתי שיהיה נחמד לעבוד עם אנשים ולעזור להם". בני מוסיף ואומר שהבחירה בכלכלת המשפחה לא היתה מקרית, ותמיד היתה לו זיקה לתחום. "אבי היה מכונאי רכב ואמי עקרת בית. אפשר להבין שלא היה לנו שפע של כסף, גדלנו בצמצום. אבל למדתי מאמא שלי שגם בצמצום אפשר לחיות טוב ושמה שחשוב זה לא כמה אתה מרוויח אלא מה אתה עושה עם הכסף. אמי לימדה אותי לחסוך מגיל צעיר. זה הוכיח את עצמו כי למרות שלא באתי מבית עשיר, כשהתחתנתי כבר היו לי חסכונות. הדור הצעיר היום לא חושב בכלל על חיסכון". בני ראה תחושת שליחות בלהעביר את המסר הזה הלאה ולעזור למשפחות לצמצם בהוצאות, להגדיל הכנסות ולצאת ממשברים כלכליים.
אתה אומר שהדור הצעיר היום לא חושב בכלל על חיסכון. אתה יכול לפרט?
"כשאני הייתי ילד, נהגו לומר שחשוב לשמור "שקל לבן ליום שחור". כמעט כל משפחה דאגה לשמור כסף בצד לזמן משבר, וגם לא היה כל השפע והפיתויים שיש היום. פעם, כשהעגבניות היו ביוקר, אנשים קנו פחות עגבניות ויותר מלפפונים. היום אנשים פשוט מוציאים יותר וקונים בלי חשבון לעיתים בלי לבדוק בכלל מה המחיר. אני בא לייעץ למשפחות במצוקה כלכלית ושומע שהם לא יכולים לוותר על האקטימל לילדים, שזה חיוני לבריאות שלהם. אבל אם אני במצב כלכלי קשה אני אוותר על האקטימל ועל עוד מותרות ואוכל לקנות במקום לבן או אשל שהם מוצרים בפיקוח והם הרבה יותר זולים כי הם לא ממותגים. אם אין לך כסף, יש חלופות", אומר בני ומוסיף: "משפחה ישראלית ממוצעת זורקת בממוצע לפח כ-10,000 ש"ח מדי שנה על אוכל שנרכש ונזרק. וזה עוד בלי לדבר על הוצאות אחרות כמו כרטיסי אשראי, תקשורת או ביטוחים כפולים".
בסוף ההרצאה אני מחלק קופת חיסכון לילדים
הספר הראשון בסדרה "משפחה צומחת" נקרא "קופת החיסכון הראשונה של סיוון" ועוסק בחיסכון קצוב של דמי כיס בקופת חיסכון ודחיית סיפוקים. השני, "הרפתקה בסופר", עוסק בשיתוף הילדים בקניות כדרך ללמדם מיומנויות חשובות לחיים. השלישי, "ילדים ממש אוצר", עוסק במשפחה שנקלעת למשבר כלכלי והאופן בו הילדים נרתמים לסייע. הספר האחרון בסדרה, "אבא, אני עשירה", מיועד לבני נוער ומשלב רומן עם הדרכה על יזמות עסקית.
איך הגעת לתחום הספרים לילדים?
"אני עושה ייעוץ כלכלי בעיקר למבוגרים. במהלך העבודה עם משפחות, כמעט כל משפחה שנייה שאלה אותי איך מחנכים היום בעידן השפע ילדים להתנהלות כלכלית נכונה ואז החלטתי לכתוב סדרת ספרים בנושא". בני מוסיף שכתיבת ספרי הילדים לא היתה דבר פשוט. "לא כתבתי אף פעם, אז לקחתי קורס כתיבה. זה לא הספיק. הייתי צריך מישהו שיעזור לי לשפר את העלילה, להוסיף מתח ומשברים כדי שיעניינו יותר את הקוראים. אלה דברים שפחות ידעתי לעשות וקיבלתי בהם עזרה. בנוסף העורכת לשונית סייעה לי לתבל את העלילה".
בני מוסיף: "ספרים כאלה אין לאף אחד. פתחתי לעצמי עוד נישה. אני מעביר הרצאות לילדים, ובסוף ההרצאה נותן להם ספר ומחלק לכל ילד קופת חיסכון". זוהי כמובן לא רק עוד הכנסה, אלא גם שליחות. "יש היום אלפי ילדים ששמעו הרצאות שלי ויש להם ספר וקופת חיסכון והם חוסכים כמו גיבורת הסיפור", הוא מספר. הרבה משפחות כותבות לי: "בזכותך הבן שלנו חסך 1,000 שקל בשנה האחרונה", בזכותך, כשקנינו לבן מחשב הוא שילם בעצמו על כל האביזרים הנלווים".
ויש עוד הרבה סיפורים מרגשים. "עזרתי למשפחה שהיתה בה ילדים עם צרכים מיוחדים שרצתה אופניים. הילדה הזאת אפילו לא ידעה לספור. הצעתי לה לאסוף בקבוקים למיחזור. היא התחילה לאסוף בקבוקים, ביקשה מהשכנים, ההורים והחברים סייעו לה, בתהליך היא למדה לספור, למדה למיין לשקיות לפי כמות, הלכה לסופר והחזירה את הבקבוקים, למדה לקבל כסף, לספור אותו ולעשות חישובים קלים. אחרי שנה היא הצליחה לרכוש מהכסף שלה אופניים, רק מהבקבוקים שאספה. בגלל שהיא קנתה אותם בעצמה היא התייחסה אליהם בחרדת קודש. במשך חודש שלם הם עמדו בסלון לתצוגה וגם היום היא שומרת עליהם מכל משמר ומעריכה מאוד את המאמץ שעשתה כדי לרכוש אותם".
קניות בסופר: כל המשפחה יוצאת כצוות למשימה
הספר השני בסדרה, "הרפתקה בסופר", עוסק בהליכה עם ילדים לקניות בסופר. הורים רבים רואים בזה מתכון לאסון, או לפחות להורים מותשים שבזבזו בקניות הרבה יותר כסף משתכננו. בני טוען שאפשר גם אחרת. "זה בגלל שרוב ההורים לא הולכים מוכנים לקניות. מבחינת הילדים הליכה לסופר זה כמו הליכה לגן שעשועים, יש המון ממתקים והמון פיתויים שמתכנני הסופר טמנו למשפחות. אני מציע ללכת לסופר ולתת לילדים משימות, לחלק תפקידים לכל ילד בהתאם לגיל וליכולת. ילד אחד מכין מראש את רשימת הקניות, אחד בוחר ירקות ופירות, אחד אחראי על מוצרי החלב, ילד אחר מוצא את הקופה הכי מהירה, אחר לוקח את העגלה ומחזירה למקום. כל המשפחה יוצאת כצוות למשימה, עם רשימת קניות ועם תקציב. גם לילדים יש תקציב לצרכים שלהם כך שהראש שלהם כל הזמן עובד. הילדים נהנים מזה וגם לומדים – הם לומדים לבחור ירקות ופירות, לעבוד עם תקציב, הם לומדים שהקופה שיש בה הכי מעט אנשים היא לא בהכרח הכי מהירה".
יש לך עוד טיפים שיעזרו להורים לעבור בשלום את הקניות בסופר עם הילדים?
"קודם כל, שהילדים יגיעו שבעים לסופר. שנית, להדריך את הילדים לפני שהולכים לסופר ולהסביר להם מה כל אחד קונה. אפשר לתת לילד עשרה שקלים כדי שיקנה מה שהוא רוצה. ככה הילד לומד לחפש ולבחור ומבין את המשמעות של כסף ותקציב. הוא מבין שאי אפשר לקנות הכל וצריך לבחור".
בני מוסיף שיש לו שני כללים חשובים גם להורים: "רשימה ותקציב. לא הולכים לקניות בלי רשימה ובלי תקציב. לא חורגים מרשימת הקניות, וגם לא חורגים מהתקציב. התקציב יותר חזק מהרשימה. אם קבעת שאתה מוציא 500 שקל, אסור לך להוציא יותר מזה גם אם אתה נצמד לרשימה. מעבר לזה, בסופר לא קונים בתשלומים. בסוף הספר הילדים הכינו רשימה של עשרה כללים איך מתנהלים נכון בסופר ורשימה זו נכונה גם לנו כמבוגרים".
משפחה במשבר
משפחות רבות לא אוהבות שמכתיבים להן טיפים להתנהלות כלכלית נכונה שלעתים נראים קשים ליישום. אבל את הטיפים שבני נותן הוא יישם בעצמו כשהוא קרס כלכלית. "לפני כ-14 שנה, לפני שפרשתי, בניתי בית. כל הכסף שלי היה מושקע בדולרים, ובגלל הירידה בשער הדולר, תוך כדי בנייה, הפסדתי קרוב ל-400 אלף ₪ ונכנסתי לחובות. מאוד קשה להיות חייב לאנשים. אבל התייעלתי כלכלית, בניתי תכנית לכמה שנים קדימה והצלחתי לסגור את כל החובות", הוא מספר. הוא מוסיף שבזמן המשבר, הילדים שלו עזרו לו רבות ותרמו ליציאה מהמשבר: "הם ויתרו על חוגים שהיו להם מיותרים, סייעו בעבודות הבית כמו עבודה בגינה, ניקיון ותחזוקה במקום המנקה והגנן. הילדים ממש הצילו אותי".
בספר "ילדים ממש אוצר" אתה עוסק בשיתוף הילדים במשבר כלכלי שמשפחה עוברת. האם נכון לדעתך לשתף ילדים בתחום שעלול לעורר אצלם חרדות?
"חשוב מאוד לשתף ילדים כדי שלא ייבהלו. אין ילד שלא אוהב להקשיב לסודות של ההורים שלו. כשילד לא שומע את כל הסיפור אלא רק חלקי שיחות, הוא עשוי להיכנס לחרדה יותר גדולה. כשאני עושה ייעוץ כלכלי אני מבקש מההורים להסביר לילדים שהם בתהליך, עם יועץ מקצועי שמלווה אותם, וזה כבר מפחית את החרדה. חשוב להפוך את הילדים לשותפים. אנחנו מתייחסים לילדים כאל ילדים, ולא רוצים שיהיו מעורבים, אבל ילדים יכולים גם לעזור. השיתוף כמובן צריך להיות מותאם גיל, אבל בהחלט אפשר לשתף ילדים מגיל 10-8, אך לא ילדים צעירים יותר.
"ילדים ממש אוצר"
ספרו השלישי בסדרה של בני מבורך
להזמנת הספר לחצו כאן
איך ילדים יכולים לעזור למשפחה שלהם שנמצאת במשבר כלכלי?
"הכי טוב לשאול את הילדים במה הם חושבים שהם יכולים לסייע. הם יכולים לעשות עבודות בבית במקום המנקה או כדי לעזור להורים שצריכים לעבוד יותר, למשל לגהץ ולשטוף כלים, הם יכולים לעשות תיקונים קטנים בבית. הם גם יכולים לעשות עבודות שמותאמות לגילם – לעשות בייבי סיטר או דוגי סיטר, לקחת בן אדם מבוגר וללמד אותו איך משתמשים ברשתות חברתיות. הם גם יכולים לצמצם בהוצאות, לוותר על חוג שפחות חשוב להם. בקורונה פגשתי הרבה משפחות שהילדים עזרו להורים. היתה למשל משפחה שבה האבא לא עבד, אז ביום שישי הוא הכין פלאפל וחומוס ומכר לשכנים. הילד בן העשר עזר לעשות משלוחים בשכונה והילדה בת ה-8 עזרה לו להכין את הכדורים. הילד אפילו קיבל טיפים יפים. בסוף היום הילדים אמרו לאבא שהזמן עבר להם בצ'יק והם מחכים כבר לשבוע הבא. כשהילדים האלה יגדלו הם יזכרו איך הם עבדו עם האבא ועזרו למשפחה בתקופה קשה".
בני מוסיף: "היתה לי לקוחה שהיתה במצוקה כלכלית גדולה. באותו זמן הסמארטפון של בתה בת ה-10 התקלקל. האמא אמרה שהילדה משגעת אותה שתקנה לה סמארטפון חדש והיא לא יודעת מה לעשות. ביקשתי ממנה לדבר עם הילדה והסברתי לה שלאמא אין כסף והיא לא תקנה לה סמארטפון. הצעתי לילדה לחשוב ביחד איך קונים סמרטפון. אז היא התחילה למחזר בקבוקים והציעה להורים שהיא תחכה לילדים שלהם ליד ההסעה שמורידה אותם מבית הספר או מהגן ותלווה אותם הביתה. על כל פעם כזו נתנו לה חמישה שקלים. תוך חודשיים היה לה סמארטפון, אבל יותר חשוב – היא למדה שהיא יכולה לסמוך על עצמה ולהרוויח כסף".
לתת לילדים דמי כיס ולא לקצץ להם את הכנפיים
גם כשלא נמצאים במשבר כלכלי יש סוגיות פיננסיות רבות שמטרידות הורים לילדים. למשל, דמי כיס.
האם אתה ממליץ על מתן דמי כיס לילדים? ועל מתן תשלום לילדים על ביצוע עבודות בית?
"לגבי עבודות שמבצעים בבית זה תלוי. אם העבודות הן חלק ממטלות היומיום, כמו סידור החדר, הורדת זבל או שטיפת כלים, אני ממליץ לא לשלם על זה. לעומת זאת, עבודות שההורים ממילא שולחים למיקור חוץ, כמו שטיפה של הבית או שטיפה של הרכב, כן לשלם על זה. להגיד לילד: 'אני אשלם לך כמו שאני משלם למנקה, אבל מצופה ממך לנקות ביסודיות כמו שהמנקה עושה'.
לגבי דמי כיס – אני מאוד מאוד בעד, מגיל 6-5. אני מציע להתייחס לזה כמו משכורת לילד, למרות שהוא לא עבד בשביל זה. ההורים צריכים לחשוב מה הם רוצים שהילד יקנה עם זה. לילד גדול אפשר לכלול בפנים בילויים ובגדים ולהסביר לו שהוא לא יקבל כסף לבגדים ובילויים בנפרד. דמי כיס זה דבר נפלא כי זה מלמד את הילד לעבוד עם תקציב. אם הילד יבזבז הכל על ממתקים, הוא יגיע לבד למסקנה שאולי כדאי לו לחסוך לדברים גדולים יותר".
איך אתה מציע להורים להתמודד עם דרישות "אמא תקני לי"?
"אני מציע לדבר על זה עם הילדים. גם הילדים שלי אמרו לי, "למה להוא יש?". עניתי להם: "להם יש, לנו אין". זה שיש לך סמארטפון יותר טוב זה לא עושה אותך יותר חכם. גם הילדים שלי אוהבים ללכת עם מותגים, אבל הם מבינים שזו לא המהות. לחץ חברתי, אגב, קיים גם אצל מבוגרים, והרעיון הוא שאני קונה בהתאם ליכולת שלי. חשוב לחנך ילדים שיהיו מספיק חזקים מול פיתויים ולחץ חברתי, שיפתחו עמוד שדרה. זה חשוב לא רק בהיבט הכלכלי".
לסיום, בני חולק עם הקוראים את עשרת הטיפים הכי חשובים בעיניו בנוגע לחינוך פיננסי לילדים:
1. תנו לילדים דמי כיס ולמדו אותם לנהל תקציב משלהם, לתכנן קדימה ולדחות סיפוקים.
2. שתפו אותם בהחלטות ובסוגיות כלכליות שיש בבית.
3. תנו לילדים להיות יזמים. אל תעצרו אותם ואל תקצצו להם את הכנפיים. אם הם רוצים לעשות מכירה בגינה, עודדו אותם. אם הם רוצים ללמוד משהו שיקנה להן מיומנויות, תנו להם ללמוד.
4. שחקו עם הילדים משחקי חשיבה כלכליים.
5. למדו את הילדים להסתפק במה שיש ולשמוח בחלקם.
6. למדו את הילדים סדרי עדיפויות כלכליים ומהי צרכנות נבונה.
7. למדו את הילדים לעשות דברים בבית. יש היום ילדים שלא יודעים להחזיק מטאטא. אם הם יידעו מיומנויות בסיסיות בבית, כמו ניקיון, בישול או צביעה, הם לא יצטרכו להזמין איש מקצוע לכל דבר כשיגדלו.
8. למדו את הילדים להיות נדיבים. אם הרווחת אתה יכול גם לתרום חלק מהסכום.
9. למדו אותם לחסוך, אבל לא רק לחסוך. תנו להם גם ליהנות מהכסף שהרוויחו.
10. למדו את הילדים להשקיע, למדו אותם שכסף עושה כסף. למדו אותם שאם הם יפקידו היום 1,000 שקל שהרוויחו בתכנית עם ריבית של שישה אחוזים, בעוד 14 שנה הכסף יכפיל את עצמו.