sk above a book

איך לבחור הוצאה לאור?

מזל טוב!
טיוטת כתב היד שלכם מוכנה, ועכשיו אתם רוצים לעבור את השלב הבא בדרך להגשמת החלום ולהוציא את הספר שלכם לאור. מהו תהליך ההוצאה לאור ואיך תבחרו את ההוצאה שהכי מתאימה לכם? כל התשובות בפנים.

כותבים מתחילים רבים משוכנעים שברגע שהם סיימו את כתיבת הספר, יש להם כבר ספר ביד. האמת היא שהפקת ספר והוצאתו לאור היא תהליך ממך אשר כולל שלבים רבים, ועשויים לעבור מספר חודשים (ולפעמים אף יותר) מרגע שסיימתם את הכתיבה ועד שתזכו להחזיק את הספר המוגמר ביד.

הוצאת ספר לאור – כל השלבים

הוצאת הספר לאור היא כל אותן פעולות שיש לעשות בשביל להפוך את כתב היד הגולמי לספר שניתן להפיצו לקהל הרחב. לא במקרה מוגדר התהליך הזה כ’הוצאה לאור’: הוא בעצם לוקח את כתב היד, שנח על המדף או במגירה, וחושף אותו לעיני כל.

התהליך הזה כולל שורה ארוכה של שלבים:

–  עריכה ספרותית ולשונית
–  הגהה
–  ניקוד
–  איור
–  עימוד
–  הגהה לאחר עימוד
–  עיצוב כריכה
–  כתיבת גב הספר ועיצובו
–  הזמנת ‘ברקוד‘
–  רישום במאגרי הספרים השונים
–  הדפסת ‘העתק שמש’
–  הדפסה
–  הפקת ספר דיגיטלי
–  הפקת ספר שמע
–  העלאה לחנויות המקוונות
–  הפצה לרשתות הספרים
–  שיווק הספר
–  יחסי ציבור לספר

חלק מהשלבים המתוארים פה אינם הכרחיים בכל ספר. ניקוד ואיור, למשל, בדרך כלל חיוניים בספרי ילדים אך פחות חשובים כשמדובר ברומן. הפצה, שיווק ויחסי ציבור אינם נחוצים כשמוציאים לאור סיפור חיים שמיועד לדורות הבאים במשפחה ולא להפצה מסחרית. עם זאת, מרבית הספרים צריכים לעבור את מרבית השלבים הללו בדרך מכתב היד הגולמי למוצר המוגמר.

people holding a book

הוצאה עצמית או הוצאה מקצועית?

על אף שיש אנשים שבוחרים להוציא ספרים בהוצאה עצמית, מרבית הכותבים, וגם המוכשרים ביותר, יתקשו להתמודד לבדם עם כל השלבים הללו, ובוודאי שיתקשו לבצעם על הצד הטוב ביותר. אמנם, יש כותבים שפונים לאנשי מקצוע כמו עורכים ספרותיים ולשוניים, מאיירים ומעצבים, אבל התהליך הזה, גם אם במבט ראשון הוא נראה זול יותר, בדרך כלל גוזל מהכותבים הרבה מאוד זמן, אנרגיות וכסף, והתוצאה לרוב פחות מקצועית מספר שהופק בהוצאת ספרים שמספקת את כל השירותים האלו תחת קורת גג אחת, כאשר כל הגורמים השונים מתואמים ביניהם. להוצאת ספר בהוצאת ספרים יש כמה יתרונות בולטים על פני הוצאת ספר בהוצאה עצמית: 

  •   תהליך יעיל ומהיר יותר – הכל מרוכז במקום אחד, עם מנהל הפקה שאחראי לתאם בין הגורמים ולדאוג שהכל יתקתק.
  •   עמידה בלוחות זמנים, כאשר ההוצאה אחראית על כך שגורמי המקצוע השונים יעמדו בדד ליין. 
  •   בחירת אנשי מקצוע – אדם מן היישוב אשר מוציא ספר בפעם הראשונה, יבחר לעתים קרובות את איש המקצוע שנותן את הצעת המחיר הזולה ביותר, אך לא בהכרח את זה שיעשה את העבודה המקצועית ביותר. בהוצאה לאור, לעומת זאת, אנשי המקצוע, ובהם עורכים ספרותיים ולשונים, מגיהים, מעצבים גרפיים ועוד, נדרשים לעבור מבחנים לפני קבלתם לעבודה. בנוסף,   הכותב זוכה לקבל אנשי מקצוע מנוסים, שמתוקף עבודתם בהוצאה לאור עובדים לעתים על עשרות ספרים בשנה ולא על ספרים בודדים.

איך בוחרים הוצאה לאור?

בישראל הקטנה לבדה פועלות כ-300 הוצאות ספרים. המספר המרשים הזה כולל הוצאות גדולות ומוכרות, כמו ידיעות ספרים, כנרת זמורה-ביתן דביר, כתר, מודן, עם עובד, ספרי ניב ועוד. לצד אלה פועלות עוד המון הוצאות ספרים קטנות ופחות מוכרות, חלקן הוצאות נישתיות שמתמחות בז'אנר מסוים כמו ספרי ילדים, ספרי בריאות או ספרים רוחניים. איך בוחרים מתוך כל ההיצע הזה? הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון כשבאים לבחור הוצאה לאור: 

1.   הוצאה מסורתית או הוצאה במימון המחבר? 

לכל כותב יש פנטזיה, שברגע שיגיש את כתב היד להוצאת ספרים מוכרת, העורך הראשי יפול לרגליו, ימטיר עליו תשבחות ויציע לו להוציא את הספר, במימון ההוצאה כמובן. לצד החיסכון הניכר בהוצאות, יש כאן טפיחה נאה לאגו. אבל מציאות לחוד וחלומות לחוד – בעוד שבשוק העולמי זה מקובל שהוצאה לאור מממנת את הוצאת הספר, בישראל השוק הרבה יותר מצומצם ומאוד נדיר שהוצאה לאור מממנת את הפקת הספר לכותבים, אלא אם מדובר בכותבים מוכרים, לרוב סלבריטאים או כאלה שכבר כתבו רבי מכר. זה מסתכל, אבל אפשר להבין את זה – ההוצאות רוצות השקעות בטוחות, כאלה שבהן הסיכוי למכור ולהחזיר את ההשקעה גבוה יותר.
הבשורה הטובה היא שלצד ההוצאות המסורתיות ישנן הוצאות רבות, לרוב צעירות יותר,  שישמחו להוציא לכם את הספר במימון עצמי. מה שעשוי להיראות בהתחלה כפשרה מתגלה בהמשך כיתרון גדול. הנה כמה מהיתרונות הבולטים של הוצאה במימון עצמי:

  •   זכויות היוצרים נשארות אצלכם. 
  •  יש לכם שליטה מלאה על הספר ואין התערבות מטעם ההוצאה בתכנים, כמקובל בהוצאות שמממנות לכם את ההפקה. זכרו – בעל המאה הוא בעל הדעה. 
  •  לוחות זמנים – הפקת ספר במימון עצמי היא לרוב מהירה יותר, כשלסופר יש שליטה על לוחות הזמנים והוא לא צריך להמתין שנה ולפעמים אף יותר עד ליציאת הספר לאור.    בניית קהילה –   סופרים רבים שמוציאים את הספר במימון עצמי פונים למימון המונים על מנת לגייס כסף להוצאת ספרם, ובדרך יוצרים קהילה של אנשים שמצפים ליציאת הספר ועוזרים לקדם אותו ולהמליץ עליו אחרי שהוא יוצא לאור. 

2.   המחיר

גם אם היינו רוצים, מרביתנו לא יכולים להתעלם מתג המחיר שמתלווה להוצאת ספר בהוצאה טובה. השיקול הזה גורם לכותבים רבים להתפשר על ההוצאה לאור בה הם מוציאים את ספרם ולבחור בהוצאה שמציעה את המחיר הנמוך ביותר. אבל לא פחות מהסכום הנקוב, חשוב להסתכל גם על התמורה למחיר – איפה היחס בין העלות לתועלת הוא הטוב ביותר? זה יכול להתבטא הן באיכות אנשי המקצוע שיעבדו מולכם והן בתמורה הכוללת. למשל, האם ההוצאה שאתם בוחרים בה מטפלת רק בהפקת הספר, או שהיא עוזרת גם בכל מה שקשור ליום שאחרי – כמו שיווק, הפצה ויחסי ציבור? כך או אחרת, אתם הולכים להוציא לא מעט כסף על הוצאת הספר שלכם, אז כדאי לבחור בהוצאת ספרים שנותנת מענה מלא ומקיף לכל הצרכים שלכם.

3.    הניסיון

הניסיון הוא האחד הגורמים החשובים ביותר בבחירת הוצאה לאור. בדיוק כפי שתעדיפו ללכת לרופא בעל ניסיון או לשלוח את הילדים שלכם לגן עם גננת מנוסה שקיבלתם עליה הרבה המלצות, גם בהוצאת ספר, שהוא למעשה הבייבי שלכם, חשוב לבחור הוצאה מנוסה. בחנו כמה ספרים הוציאה ההוצאה לאור עד כה, כמה רבי מכר היא הוציאה, כמה ספרים שעוררו עניין בתקשורת? בדקו גם כמה ספרים הוציאה ההוצאה בז'אנר שכתבתם (למשל, ספרי ילדים). אל תסתפק בנתונים היבשים. היכנסו לחנות המקוונת של ההוצאה והתרשמו מן ההיצע. 

people with computer

4.   הצוות

יש חשיבות רבה לכך שהצוות שיטפל בכם יהיה מקצועי ומנוסה, ולא פחות חשוב – שההוצאה לאור מעסיקה נבחרת גדולה של אנשי מקצוע. תארו לעצמכם שבחרתם בהוצאה קטנה שבה עובד אחד מטפל בהכל, אבל הוא הוא נוסע לחו"ל או חולה, חלילה, ותהליך ההוצאה של הספר נתקע. מצב כזה לא יכול להתרחש בהוצאה גדולה, בה תמיד יש מי שייתן גיבוי. צוות גדול חשוב גם במקרה שאינכם שבעי רצון מתהליך העבודה מול איש המקצוע ששידכו לכם – למשל, העורך או המאייר. כימיה היא חשובה גם כשמוציאים ספר לאור, וכשיש צוות גדול של עובדים תמיד אפשר למצוא פתרון.

5.  ליווי צמוד ויחס אישי

גורם מהותי נוסף בבחירת הוצאה לאור הוא יחס צמוד וליווי אישי. מי שכותב ספר ומשקיע בו זמן רב וגם לא מעט כסף, רוצה לדעת שהוא מקבל מענה לשאלות שלו ולא נתקל בטלפון שבור, ושיש מי שמפקח על כל התהליך. בחרו בהוצאת ספרים שמבטיחה לכם מנהל הפקה צמוד (ומקיימת). מנהל ההפקה הוא הכתובת שלכם לכל דבר ועניין שקשור לספר, והוא אחראי לנצח על התזמורת ולוודא שכל אחד מן הגורמים מבצע את תפקידו.

רוצים להוציא ספר לאור?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם