salman-rushdi

שיפור במצבו של הסופר סלמאן רושדי שנדקר בניו יורק

 

סימי שאואר | חדשות הספרות | פורסם ב 19.9.2022, 10:10

הסופר והמסאי הבריטי סלמאן רושדי סומן על ידי האסלאם הקיצוני והיה נתון תחת איומי רצח מאז פורסם ספרו "פסוקי השטן" ב-1988. בשבוע שעבר הוא נדקר על הבמה בעת כנס בניו יורק. הוא אושפז במצב קשה אך בימים האחרונים חל שיפור במצבו והוא חזר לדבר

הסופר הבריטי סלמאן רושדי נדקר על הבמה בעת כנס בניו יורק בחודש אוגוסט.
רושדי עמד להרצות באירוע של מכון צ'וטקווה במדינת ניו יורק, כאשר לפתע, לפי עדותם של עדי ראייה, אדם לבוש שחורים רץ על הבמה ותקף אותו וכן את המנחה הנרי ריס שהיה אמור לראיין אותו. רושדי נדקר לפחות עשר פעמים בצוואר ובבטן והובהל במסוק לבית חולים במדינת פנסילבניה, שם נמצא שהדקירות גרמו נזקים לעצבים בידו, לכבד שלו ולאחת מעיניו. עם זאת, הוא נותק בינתיים ממכונת ההנשמה, חזר לדבר וסוכנו מסר שהוא בדרך להחלמה. מנחה האירוע נפצע בפניו ובינתיים שוחרר מבית החולים.

תוקפם של השניים, האדי מטר, נעצר על ידי המשטרה והובא בימים האחרונים לבית משפט בניו ג'רזי, שם הואשם בניסיון רצח מדרגה שנייה ובתקיפה באמצעות כלי נשק. מטר הוא צעיר ממוצא לבנוני המתגורר בניו ג'רזי. להערכת משטרת ניו יורק, הוא פעל לבדו.


סלמאן רושדי (צילום: hillel steinberg)

רושדי (75) נולד בבומביי שבהודו למשפחה מוסלמית ממוצא קשמירי. בגיל 13 הוא נשלח ללימודים באנגליה. הוא הצטיין בלימודיו, המשיך ללימודים גבוהים וב-1975 פרסם את ספרו הראשון, ספר פנטזיה בשם גריימוס. ב-1988 הוא פרסם את הספר "פסוקי השטן", אשר עורר את זעמם של מוסלמים רבים בשל הדרך בה הוצג בו הנביא מוחמד. ב-פברואר 1989 הספר נאסר לפרסום בכל מדינה מוסלמית. באותו חודש הוציא מנהיג איראן, האייתולה רוחאללה חומייני, פתווה (פסק הלכה מוסלמי) הקוראת לרצח רושדי. רושדי ירד לחיות במחתרת, ופרס של ארבעה מיליון דולר הובטח למי שירצח אותו. במקביל, במרץ 1989 הגיע הספר לראש רשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס.

ב-1988, שוקמו יחסי איראן ואנגליה, בין היתר בתנאי שהפתווה לא תיאכף. אך ב-2005, המנהיג הדתי של איראן, עלי חמינאי, הודיע על החזרת הפתווה מטעמו. שבע שנים מאוחר יותר קבעה קרן דתית אסלאמית פרס של 3.3 מיליון דולר למי שיהרוג את רושדי.

ניסיון הרצח של רושדי גרר תגובות גינוי רבות ברחבי העולם. ביום שישי האחרון (19 באוגוסט) התקיימה  בספריה הציבורית של ניו יורק הפגנה בהשתתפות סופרים כפול אוסטר, קולום מק'קאן, גיי טאלז ואחרים, אשר הקריאו קטעים מ"פסוקי השטן" וקראו לשמירה על חופש הביטוי.