magic Book

מרעיון לספר בארבעה צעדים

יש לכם רעיון נפלא לספר, אבל אתם לא יודעים איך להעביר את הרעיון שמסתובב לכם בראש לכדי ספר באורך מלא?  בדיוק בשביל זה אנחנו כאן, עם ארבעת השלבים הנדרשים שיעזרו להפוך את הרעיון שבראש לספר על המדף.

"יום אחד, כשרק יהיה לי קצת זמן פנוי, אכתוב ספר". אם המשפט הזה נשמע לכם מוכר, אתם לא לבד. כתיבת ספר נמצאת ברשימת החלומות של אנשים רבים. חלקם מסתובבים כבר שנים עם רעיון בראש, בשאיפה שיום אחד הוא יהפוך לספר. רק מעטים מהם עושים את הצעד ומתחילים לכתוב.

אחת הסיבות לכך היא שלרבים מאיתנו יש רעיון לכתיבת ספר, אבל הוא לא מספיק מגובש. יכול להיות ששמעתם סיפור אמיתי שקרה לחבר, וחשבתם לעצמכם שאפשר לכתוב על זה ספר. יכול להיות גם שאתם חולמים לכתוב ספר, ומדי פעם חושבים על רעיון כזה או אחר שיכול להתאים. אבל מרעיון שמשתעשעים איתו מפעם לפעם בראש ועד לספר כתוב היטב שמופץ בחנויות  – המרחק רב.

בדיוק בשביל זה ריכזנו עבורכם את השלבים שיעזרו לכם להפוך את החלום למציאות ואת הרעיון – לספר:

 

1.  הגדירו את הבעיה ואת פתרונה

נס לחשוב על סיפורים שאתם מכירים ואוהבים  – לא משנה באיזה ז'אנר מדובר, תוכלו לראות שהבסיס כמעט לכל הסיפורים בעולם הוא בעיה או מכשול שהגיבור נאלץ להתמודד איתם, בין אם מדובר  בהארי פוטר, הנער היתום והממושקף שנאלץ להילחם בלורד וולדמורט, גדול קוסמי האופל בכל הזמנים; ובין אם מדובר בגיבורות הספרים של ג'יין אוסטן שנדרשו להינשא כדי להבטיח את מעמדן. השאלה העומדת בבסיס הסיפור היא – האם הגיבור יצליח להתגבר על המכשול?  ובהתאם לכך המבנה של מרבית הסיפורים הוא זהה. בהנחה שאתם לא זוכרים הרבה משיעורי הספרות בתיכון, נציג אותו בפניכם.

כשיש לכם רעיון לסיפור, נסו לחשוב מהי הבעיה המרכזית איתה הגיבור יתמודד. הבעיה הזו תופיע כבר  בשלב מוקדם יחסית של העלילה. לאחר מכן, חשבו כיצד הבעיה תבוא על פתרונה. זהו למעשה שיא הסיפור. לא תמיד יהיה זה סוף טוב, אבל תמיד נראה התרה של הסיבוך. ברגע שתדעו מה הבעיה ואיך היא נפתרת, יהיה לכם הרבה יותר קל לרקום את שאר העלילה ולהחליט איך הדמויות יפעלו.

 

book-with-yellw-backgrund

 

2.  אפיינו את הדמויות

אחרי שיש לכם את הקווים המרכזיים של העלילה, עברו לאפיון הדמויות. זכרו – דמויות טובות חיוניות לא פחות ואולי אף יותר מהעלילה עצמה. ספרים רבים זוכים להצלחה גם כשעלילתם לא מסעירה, פשוט כי בהם דמויות מצוינות, מעניינות ומעוררות הזדהות. ולהיפך- עלילה מרתקת כל שתהיה, לא תצליח לגרום לכם להמשיך לקרוא אם לא תתחברו לדמויות.

כמובן שתחילה יש לאפיין את דמות הגיבור הראשי (או הגיבורים הראשיים), אבל יש להקדיש תשומת לב רבה גם לאפיון דמויות המשנה, כי כל אחת מהן תורמת להבנת העלילה, להבנת הדמות הראשית וליצירת האווירה. איך מאפיינים דמויות? התחילו בכתיבת מעין תעודת זהות לכל דמות. זו יכולה לכלול פרטים כמו:

שם
מגדר
גיל
מראה חיצוני
מקום מגורים
סטטוס זוגי
רקע משפחתי
עיסוק
תכונות אופי בולטות
תחביבים
אירועים משמעותיים בחיים

כותבים מתחילים רבים מסתפקים בזה, אבל ההמלצה שלנו היא להעמיק עוד יותר. כדי לאפיין את הדמויות לעומק, דמיינו שהן יושבות מולכן ואתם מנהלים איתן שיחה. שאלו אותן שאלות, עקבו אחר שפת הגוף שלהן, שימו לב לפרטים כמו הלבוש שלהן והאינטונציה שלהן. רשמו את כל הפרטים האלה – זהו חלק בלתי נפרד מאפיון של דמות טובה ועמוקה.

3.   החליטו על האיך

אחרי שהחלטתם מה תכתבו ואיזה דמויות יהיו לכם, כדאי לחשוב גם על האיך – איך תעבירו את הרעיון שלכם? האם תספרו את הסיפור בגוף שלישי, כשאתם בתפקיד המספר הכל יודע? האם תספרו את הסיפור בגוף ראשון? האם תספרו את הסיפור מזווית ראייתן של כמה דמויות? לכל גישה יתרונות וחסרונות, שקצרה היריעה מלהרחיבם פה. דפדפו בכמה ספרים על המדף שלכם, בחנו את נקודות המבט השונות וחשבו מהי נקודת המבט שנכונה ביותר לסיפור שלכם.

woman hiding behind a book

4.   הפסיקו לתכנן והתחילו לכתוב

התכנון חשוב בשביל שתבזבזו כמה שפחות זמן על טעויות ועל כתיבה חסרת תכלית. מצד שני, אי אפשר לתכנן לנצח. באיזשהו שלב צריך להוציא את הרעיונות לפועל.  אז אחרי שתכננתם את העלילה, אפיינתם דמויות והחלטתם על נקודת המבט ממנה יסופר הסיפור, הדבר הכי חשוב הוא שתפנו לכם זמן ותתחילו לכתוב. גם אם זה לא ייצא מושלם. זכרו שתהליך הכתיבה הוא ארוך, ואתם צפויים לקרוא ולמחוק ולקרוא ולמחוק שוב. הספר שלכם יעבור הרבה שינויים בתהליך הכתיבה והעריכה, לכן מגיע הזמן לקפוץ למים ולהתחיל לכתוב.

טיפ: זוכרים את המשפט שפותח את הכתבה?

אחד המכשולים העיקריים שעומדים בפני אנשים בדרך להגשמת החלום שלהם הוא זמן. אנשים רבים מחכים לאיזושהי נקודת זמן עתידית בה יהיה להם שפע של זמן פנוי לכתיבה. הם מחכים שהם יצאו לפנסיה או שיקבלו סכום כסף גדול שיאפשר להם להתפנות לכתיבה. אבל הרבה פעמים הרגע הזה לא מגיע. אם אתם חולמים לכתוב ספר, הקדישו זמן כדי להגשים את החלום. ממש כמו שאתם מקצים זמן לעבודה, לכושר או לבילוי עם הילדים, הקצו זמן קבוע בלו"ז שלכם לכתיבה, בין אם מדובר בשעה אחת ביום או שעה אחת בשבוע.  שבצו את הזמן הזה ביומן, כדי שלא תקבעו תכניות אחרות בזמן הזה. תוך זמן קצר כבר יהיה לכם טקסט גולמי שייתן לכם מוטיבציה להמשיך ולכתוב.