"אם נמתח את הגוף ונזדקף, נשלח מבט כלפי מעלה, התוצאה – אוטומטית נרגיש יותר טוב"
סימי שאואר | חדשות הספרות | פורסם ב 21.11.2022, 17:20
אורית ברבש (50), הגיעה לעולם ה-NLP במקרה ונכבשה. מאז היא מחלקת את החיים שלה ללפני ואחרי וגם עושה כל מה שאפשר כדי להעביר את הבשורה הלאה. בספר הילדים שכתבה ואיירה, "קשת של הצלחה", היא מעבירה את עקרונות ה-NLP לא רק לילדים, אלא גם להורים שמקריאים להם.
אורית ברבש מחברת הספר
"קשת של הצלחה"
לרכישה לחצו כאן
אורית ברבש, אמא לשתי בנות שמתגוררת בירושלים, העבירה את מירב שנותיה בתחום הביטחון, כמנהלת מחלקת החירום בעיריית ירושלים. אבל אז היא נחשפה לספר "פריצת גבולות" של אלון אולמן, ומאז החיים שלה השתנו ללא היכר. בעקבות הקריאה היא התוודעה למושג NLP, התחילה ללמוד וללכת לסדנאות, ומאז כבר חמש שנים שהיא לא מפסיקה ללמוד ולהתפתח. "היום אני מאסטר NLP, קואצ'רית ומנחת קבוצות. אני מנחה קורסים וסדנאות להתפתחות אישית, שבעיקרם חיבור למשאבים האישיים, חשיפת החסמים ודיאלוג איתם, הצבת מטרות וניהול רגשות", מספרת אורית.
NLP בהגדרה המילונית היבשה זה "ניתוב לשוני פיזיולוגי". לפי ויקיפדיה מדובר ב"שיטה פסאודו-מדעית המציעה מגוון טכניקות ומיומנויות שמטרתן יצירת השפעה ושינוי במחשבות, רגשות והתנהגויות ודרך זה שינוי של הרגלים, דפוסים ואוטומטים (Programming) ורתימתם להשגת תוצאות רצויות". כשאורית מדברת על זה, זה נשמע הרבה יותר מלהיב. "זו שיטה שנותנת כלים לחולל שינוי ברגע ולהתחבר למשאבים של עצמי. איך לתכנת את המוח להיות חבר שלי. זו דרך חיים. יש שם קסמים. מה שיפה הוא שלא צריך לעבור תהליכי עומק. בעיני זה שרביט קסמים לעשות שינוי בטכניקות מאוד פשוטות", היא אומרת, וגם דרך הטלפון אפשר להרגיש את הברק בעיניים שלה כשהיא מדברת על זה.
תחושת השליחות הובילה את אורית לכתוב את ספר הילדים "קשת של הצלחה" שיצא בהוצאת ספרי ניב.
"הספר מספר על קרן אור וענן שהיו במצב רוח מעונן, והשמש הציעה לקחת אותם למסע שיסדר להם את הרגשות. הענן הוריד את הגשם, קרן האור הצליחה להאיר וביחד הם יצרו את הקשת, קשת של הצלחה", מספרת אורית. "הספר מתחבר לאחת מהנחות היסוד הכי חזקות ב-NLP – לכל אדם יש את המשאבים להשיג את מטרותיו. זה מתכתב עם האמירה המפורסמת של וולט דיסני – 'אם אתה יכול לחלום את זה, אתה יכול לעשות את זה'. בעלילה שזורות הנחות היסוד של ה-NLP, למשל שהאנרגיה זורמת למקום אליו תשומת הלב נתונה, ושאין כזה דבר כישלון, במקום להסתכל על משהו ככישלון יש לראות אותו כמשוב לצמיחה. בספר נמצאים שני תהליכי NLP לחיזוק תחושת המסוגלות וההצלחה. בסוף הספר אני נותנת הנחיות לצוותי חינוך ולהורים איך לעשות את התהליכים האלה בבית, באופן קל ופשוט".
מה הביא אותך לכתוב את הספר?
"אחרי שלמדתי ותוך כדי למידה היה לי ברור שאני מעבירה את זה הלאה. יום אחד, במקרה ולא במקרה, קפצה לי בפייסבוק מודעה של ספרי ניב, בלי שבכלל דיברתי או חשבתי על הנושא. הרי לא העזתי לראות את עצמי כסופרת. במודעה יהודה ניב אמר שאם יש לי מה להגיד, לכתוב ספר ילדים זה ממש קל. נכנסתי לוובינר והשתכנעתי. עוד לפני כן ידעתי מה אני רוצה להגיד, אבל לא חשבתי לכתוב ספר. בעקבות הספר השתכנעתי שזה פשוט. אחרי שבוע כבר כתבתי לספרי ניב את הספר. בהתחלה כתבתי את מה שהיה חשוב לי בדרך הראשונית ואז חרזתי. בחרתי לכתוב דווקא לילדים כי רציתי להעביר את המסרים בצורה פשוטה וקלילה. לא לכל המבוגרים יש זמן לקרוא, אבל כולנו כהורים מקריאים לילדים. רציתי להרוויח גם את הקהל של ההורים. אם ההורים יאמצו את שפת הספר לבית – הרווחתי".
קרן האור בסיפור שלך אומרת לשמש: "להחליף ערוץ זה מה שנחוץ? זה משפט שקל לומר ושקשה לאימוץ" – האם את לא מרגישה לפעמים שזה נכון? כשאנחנו במצב רוח טוב מאוד קל לדבר בצורה חיובית, אבל כשאנחנו לא, הייאוש והציניות משתלטים עלינו והרבה יותר קשה לשנות ערוץ. האם זה קורה לך פעמים? ומה את עושה במצבים כאלה?
"גם לי יש רגעים כאלה, החיים מזמנים לנו מדי פעם אירועים לא נעימים. פעם, כשהייתי במצב רוח רע, נהגתי לומר לחברות וגם לעצמי, "מהר מהר להחליף ערוץ". היום אני מאמצת את הגישה לתת מקום לרגש שעולה, וכשאני רוצה אני מזמינה אנרגיה אחרת ויש לי את הכלים לעשות זאת. אפשר לשהות רגע במצב רוח הלא טוב. הכי חשוב היה לי לעשות את זה עם ילדים כי לנו נטייה לא לאפשר להם לבטא רגשות כמו כאב ועצבות – אנחנו שופטים אותם מהר מדי ומנסים לגרום להם להעביר מהר את הרגש. תנו לילדים לבטא רגשות, גם שליליים, אבל לא לשקוע בהם. חשוב לי מאוד שילדים והוריהם ילמדו שאי השגת התוצאה הרצויה אינה כישלון, אלא עוד למידה המאפשרת צמיחה. יש ילדים ששוקעים בתחושת אכזבה וה-NLP מאפשרת להם להתבונן על זה מעוד נקודות מבט".
אז איך את מחליפה ערוץ כשאת במצב רוח רע?
"הזמן עושה את שלו וגם להסתכל על היש ולא על האין ולהיות בהודיה. אלה הדברים שעוזרים לי להחליף ערוץ. לא להיות במקום הקורבני. לראות את הטוב. ולזכור שדברים רעים שהיו לי בעבר חלפו.
האם את מיישמת את העקרונות ה-NLP במשפחה הפרטית שלך? האם הילדות שלך חיות את זה ומבחינתן זו הבחירה הטבעית?
"הדרך שלי היא לחיות את זה. המנחים שהכי התחברתי אליהם הם אלה שזו דרך חיים שלהם. אני מאוד אותנטית בבית. כשלא טוב לי אני מראה את זה, מספרת להן ומשתפת. מראה שזה בסדר להיות גם בחולשות בבית. הן גם רואות שאחרי כמה זמן אני שמה על עצמי אנרגיה אחרת. זה בשפה היומיומית שלי. בבית שלי יש מסרים מעצימים על הקירות. בסלון שלי המילה Happiness שולטת. אני אמא למתבגרת בת 18 שהיו לי איתה אתגרים המאפיינים את גיל ההתבגרות. לפעמים לא צריך להעביר את הילד תהליכים אלא להיות אתה עצמך. מה שאתה רוצה שהילד יהיה – תהיה בעצמך. אני עברתי שינוי והבת שלי עברה את השינוי שלה דרך השינוי שאני עשיתי. היום היא במקום אחר לגמרי. הפכה להיות נערה מלאת ביטחון עצמי. אותו דבר עם הבת הקטנה שלי, בת 12. לפני כמה חודשים היא התראיינה לחטיבת הביניים. בסוף הראיון שאלתי אותה אם היתה טובה והיא אמרה לי: "לא רק שהייתי טובה, הייתי מעולה". אז הרגשתי שעשיתי את שלי".
מה כל הורה יכול לעשות בבית בשביל לחזק את הביטחון של הילד ולהעצים אותו?
"קודם כל, לתת לילד לבטא את מכלול הרגשות. לאפשר לבטא רגשות בבית. כמו כן למילים יש המון כוח וצריך לשים לב אליהן ולדבר שפה מעצימה, של אני יכול, אתה יכול. אם זה אפשרי לאחר, זה אפשרי גם עבורך, אז אל תוותר. בוא רק נתכנן את הדרך. הקפידו לא לתייג את הילד בהתאם להתנהגות שלו אלא ליצור הבחנה בין הילד לבין התנהגותו. לפי ה-NLP, אנו בני האדם לא מקולקלים, ולכן כאשר משהו לא עובד לנו לא צריך לתקן אותנו אלא להרחיב את נקודת המבט, לראות אפשרויות נוספות ואז לחשב מסלול מחדש. כשמאמצים את הגישה הזו ומנכיחים אותה בבית, ניתן לראות בקלות מה מתאפשר לנו אחרת והדרך לשינוי המסלול הופכת לפשוטה יותר.
איזה טיפים ליישום ה-NLP בחיים את מעבירה באמצעות הספר?
"קודם כל, הגוף והמוח הם חבילה אחת. מספיק שנשים לב למנח הגוף ומצב הרוח יכול להשתנות ברגע. אם נמתח את הגוף ונזדקף, נשלח מבט כלפי מעלה, במנח גוף כזה אוטומטית מרגישים יותר טוב. בנוסף, כאשר יש לי חלום או מטרה, לייצר תמונה של מה שאני רוצה ולשים לב למה אני רואה, שומע, ומרגיש כאשר החלום הושג, ממש בהווה, כאילו זה הושג ברגע זה – זה מחבר למשאבים האישיים ומגייס מוטיבציה נפלאה להשגת המטרה. את התהליך הזה הדמויות עוברות בעזרת השמש. דבר נוסף – יש מקום לכל הרגשות. אין רגש שלילי וחיובי. חשוב לתת מקום לרגש אבל לא לתת לו להיות המנהיג של חיי. במידה ואני לא רוצה להרגיש אותו, לדעת איך לעבוד עם זה. לכל רגש יש מקום ותפקיד עבורנו באותו הרגע".
אורית, כאמור, לא רק מדברת אלא גם מיישמת, והדוגמה הטובה ביותר היא הספר שלה, שבעצם כתיבתו והוצאתו היא יישמה כמה עקרונות של ה-NLP. “אחת מהנחות היסוד של ה-NLP היא כאמור שהכל אפשרי ושאם אפשר לחלום את זה, אפשר לעשות זה. יש לנו את המשאבים לעשות את זה. אני מעולם לא כתבתי. אבל הצלחתי לכתוב את הספר תוך שבוע. במהלך הכתיבה עלו בעיני רוחי הדמויות. קרן אור, למשל, היא אמורפית. לא ידעתי איך להסביר למאייר מה אני רוצה בדיוק, ולכן לא רציתי להעביר את הספר למאייר. הבעיה היא שאני לא יודעת לצייר. אז במשך שלושה חודשים התעסקתי רק בלאייר. אני טכנופובית, אבל יחד עם זה רכשתי איי פד ולמדתי תוכנת פרוקריאייט (המיועדת לציורים ולגרפיקה). דמיינתי, ראיתי את עצמי מאיירת, ראיתי את האיורים שלי בעיני רוחי. הדגמתי בצורה חיה שכשאתה חולם על משהו, אתה יכול לעשות אותו".